Sobota, 19.11.2011r.
10.00-10.20
Dr n. med. Agnieszka Szlagatys (Gdańsk)
Zasady leczenia żywieniowego u dzieci
10.20-10.40
Dr Katarzyna Karwowska (Poznań)
Leczenie żywieniowe w szpitalu i w domu – podstawowe różnice.
10.40-11.10
Dr Przemysław Matras (Lublin)
Warunki rozpoczęcia leczenia żywieniowego
11.10-11.40
Dr Maciej Matczuk (Inowrocław)
Wyliczanie zapotrzebowania
– dojelitowe
– pozajelitowe
11.40-12.00
Kawa
12.00-12.30
Prof. Marek Pertkiewicz (Warszawa)
Żywienie kliniczne w różnych stanach chorobowych
12.30-12.55
Prof. Sławomir Rudzki (Lublin)
Kontrola leczenia żywieniowego
12.55-13.30
Dr n farm. Sylwia Ossowska (Warszawa)
Zasady sporządzania mieszanin odżywczych.
Pediatria. Dorośli
13.35-14.00
Dr Anna Zmarzły (Wrocław)
Preparaty do leczenia żywieniowego pozajelitowego – gotowy worek vs worek na miarę w HPN.
14.00-15.00
Obiad
15.00-15.30
Dr Waldemar Szafrański (Gdańsk)
Zespół ponownego odżywienia i beri-beri czy tylko podczas żywienia pozajelitowego.
15.30-16.00
Prof. Marek Pertkiewicz (Warszawa)
Powikłania leczenia żywieniowego w warunkach domowych
16.00-16.30
Dr Marek Kunecki (Łódź)
Dostęp naczyniowy w leczeniu żywieniowym szpitalnym i domowym. Rodzaje cewników. Zasady zakładania cewników naczyniowych
16.30-17.00
Dr Tomasz Jodłowski (Gdańsk)
Dostęp do przewodu pokarmowego – rodzaj, sposoby zakładania
17.00-17.15
Kawa
17.15-17.45
Mgr Krystyna Majewska (Warszawa)
Opieka pielęgniarska w leczeniu żywieniowym
– zasady opieki nad cewnikiem naczyniowym
– zasady opieki nad dostępem do przewodu pokarmowego
17.45-17.10
Dr Anna Zmarzły (Wrocław)
Wskazania do leczenia żywieniowego w warunkach domowych
17.10-17.20
Mgr Lidia Bartoszewska (Lublin)
Odrębności opieki pielęgniarskiej w leczeniu żywieniowym w warunkach domowych
17.20-17.40
Prof. Marek Pertkiewicz (Warszawa)
Organizacja i logistyka leczenia żywieniowego. Rozwiązania organizacyjne w doświadczeniu ośrodków.
17.40-18.00
Dr Krystyna Urbanowicz (Olsztyn)
Rozliczenia z NFZ
18.00
Test
Kurs zakończony egzaminem testowym. Osoby, które ukończą kurs otrzymają Certyfikat.