Dnia 10.11.2012 odbył się
kurs “Zespoły leczenia żywieniowego. Podstawy Leczenia Żywieniowego”
. Miejsce kursu:
Hotel Borowiecki***
ul Kasprzaka 7/9
91-078 Łódź
Program Kursu:
8.55 | Powitanie uczestników, rozpoczęcie kursu |
Sesja I. Organizacja zespołu żywieniowego | |
9.00-9.15 | Marek Pertkiewicz: Do czego potrzebne są zespoły żywieniowe |
9.15-9.30 | Tomasz Jodłowski: Wymagania NFZ dotyczące prowadzenia leczenia żywieniowego: dokumentacja, kontrole. |
9.30-09.45 | Przemysław Matras: Organizacja i miejsce zespołu żywieniowego w strukturze szpitala. Od czego zacząć? |
09.45-10.00 | Tomasz Jodłowski: Organizacja zespołu żywieniowego z innej perspektywy. Sprawozdanie z pobytu w UCH w Londynie. |
10.00-10.15 | Ewa Toporowska-Kowalska: Leczenie żywieniowe dzieci. Zespoły żywieniowe w oddziałach (szpitalach) pediatrycznych. |
10.15-10.25 | Prezentacja firmy Nutricia |
10.25-10.45 | Przerwa. Kawa i herbata |
Sesja II. „Jak my to robimy”. | |
10.45-11.30 | Panel z udziałem przedstawicieli wszystkich ośrodków, którzy przyjadą (Warszawa, Gdańsk, Lublin, Wrocław, Łódź ) najlepiej lekarz i pielęgniarka. Moderator: (Kunecki) |
Sesja III. Podstawy leczenia żywieniowego | |
11.30-11.45 | Tomasz Jodłowski: Ocena stanu odżywienia, ryzyko żywieniowe, wskazania do leczenia żywieniowego |
11.45-12.00 | Marek Pertkiewicz: Kiedy i jak rozpocząć żywienie. Dostosowanie leczenia żywieniowego do stanu ogólnego i metabolicznego. |
12.00-12.15 | Anna Zmarzły: Zasady doustnej suplementacji chorych z zaburzeniami połykania |
12.15-12.30 | Marek Kunecki: Wybór dostępu do przewodu pokarmowego. |
12.30-12.45 | Waldemar Szafrański: Powikłania żywienia dojelitowego – przyczyny, zapobieganie, postępowanie. |
12.45-12.55 | Prezentacja firmy B.Braun |
12.55-14.00 | Lunch |
14.00-14.15 | Marek Pertkiewicz: Żywienie pozajelitowe – rozwinięcie programu żywienia |
14.15-14.30 | Marek Kunecki: Żywienie pozajelitowe – wybór i uzyskanie dostępu do układu żylnego |
14.30-14.45 | Sylwia Ossowska: Stabilność mieszanin odżywczych – jak skorygować program żywienia pozajelitowego |
14.45-15.00 | Tomasz Jodłowski: Żywienie okołooperacyjne – rekomendacje a doświadczenia własne |
15.00-15.15 | Marek Pertkiewicz: Powikłania żywienia pozajelitowego. Przyczyny, zapobieganie, postępowanie. |
15.15-15.35 | Krystyna Majewska, Powikłania związane z dostępem centralnym. Opieka nad dostępem centralnym |
15.35-15.50 | Joanna Tokarczyk. Opieka nad zgłębnikiem i stomią odżywczą. Zasady podawania żywienia dojelitowego |
15.50-16.05 | Prezentacja firmy Baxter |
16.05-16.25 | Przerwa. Kawa i herbata |
Sesja IV. Zadania w zespole żywieniowym | |
16.25-16.35 | Marek Pertkiewicz: Lekarz w zespole żywienia |
16.35-16.45 | Lidia Bartoszewska: Pielęgniarka w zespole żywienia |
16.45-16.55 | Sylwia Ossowska: Farmaceuta w zespole żywienia |
16.55-17.05 | Lidia Bartoszewska: Dietetyk w zespole żywienia |
17.05-17.45 | Test, podsumowanie obrad, wręczenie certyfikatów |