Niedożywienie ambulatoryjne w praktyce pielęgniarskiej
Publikacja pod redakcją dr. n. med. Anny Zmarzły.
Skierowana do Pielęgniarek oraz Opiekunów uczestniczących w szkoleniach w ramach “Programu Niedożywienie”.
Osoby te mogą odebrać bezpłatny egzemplarz podręcznika codziennie od 8:00 do 14:00 w Poradni Żywienia Klinicznego przy ul.Koszarowej 5 we Wrocławiu (WSS im.J.Gromkowskiego).
Zespół Leczenia Żywieniowego – Procedury
Autorzy:
Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska, Sławomir Rudzki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Czelej
Stron: 76
Format: B5
…przez ostatnie lata systematycznie ocenialiśmy, poprawialiśmy i uzupełnialiśmy wprowadzone procedury. Również rozwój technologiczny i pojawianie się innowacyjnych sprzętów medycznych przyczyniły się do opracowania nowych procedur. Wszystkie zmiany zostały zebrane w niniejszej publikacji…
Z przedmowy
W książce poza procedurami postępowania, zaprezentowano również projekt zarządzeń określających ogólne zasady działania Zespołu Leczenia Żywieniowego oraz zasady szczegółowe określające m.in. zasady prowadzenia i wygląd dokumentacji medycznej.
Leczenie żywieniowe – Procedury
Autorzy:
Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska, Sławomir Rudzki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Czelej
Stron: 76
Format: B5
(…) Zaburzenia stanu odżywienia należą do najczęstszych schorzeń występujących u pacjentów hospitalizowanych. Odsetek pacjentów wykazujących cechy niedożywienia, przyjmowanych na niektóre oddziały, np. chirurgii ogólnej, sięga nawet 30%.(…)
(…) Prawidłowo prowadzona dokumentacja medyczna jest bardzo ważna, ale na efekty leczenia w największym stopniu przekłada się prawidłowa praca całego zespołu. Ważnym aspektem jest to, żeby wszyscy postępowali podobnie zarówno w rutynowych sytuacjach, jak i podczas sytuacji nietypowych. Uzyskuje się to poprzez stworzenie i wdrażanie w danej jednostce procedur medycznych. Procedury takie są jak zwykła instrukcja obsługi – ujednolicają postępowanie, ułatwiają szkolenie pracowników, pozwalają szybko przypomnieć sobie, w jaki sposób należy przeprowadzić daną czynność. Minimalizują w możliwie dużym stopniu dowolność podczas postępowania z pacjentem, która obniża jakość świadczonych usług poprzez wzrost powikłań procesu leczniczego. Powstanie procedur postępowania jest tym ważniejsze, im mniej powszechna jest wiedza o danym typie leczenia oraz im rzadziej się je stosuje. Tak właśnie bywa z leczeniem żywieniowym. Im dokładniej opisano postępowanie podczas terapii, tym większa jest jej efektywność i mniejsza liczba powikłań.
Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego
Redaktor naukowy:
Marek Pertkiewicz, Teresa Korta
Autorzy:
Sławomir Rudzki, Maria Ciszewska-Jędrasik, Katarzyna Karwowska, Maciej Matczuk i inni…
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Stron: 76
Format: B5
W książce poruszono problemy związane z żywieniem poza- i dojelitowym. Podano nowoczesne standardy oceny stanu odżywienia, leczenia żywieniowego w szpitalu, w domu, monitorowania leczenia oraz standardy dotyczące praktycznych problemów związanych z żywieniem poza- i dojelitowym. Omówiono także standardy postępowania w przypadkach powikłań, np. zakażeń.
Książka powinna się znaleźć w biblioteczkach na wszystkich oddziałach, gdzie jest prowadzone żywienie poza- i dojelitowe, szczególnie na oddziałach chirurgicznych.
English for Dietetics
Autorzy:
Barbara Gorbacz Gancarz, Lucyna Ostrowska,
Ewa Stefańska, Eunika Supińska, Ewa Szczepaniak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
To pierwszy tego typu podręcznik do nauki języka angielskiego przeznaczony dla studentów dietetyki. Zakres tematów obejmuje słownictwo związane z wieloma dziedzinami medycznymi, np. anatomią, fizjologią, biochemią, ale również słownictwo typowo żywieniowe. Pozycja godna polecenia
Poziom B1/B2