Celem przedstawionych w niniejszym opracowaniu standardów jest zdefiniowanie warunków i podstawowych zasad prowadzenia domowego żywienia dojelitowego. Opracowanie zostało przygotowane celem wyznaczania reguł prowadzenia leczenia, wskazując zasady dla zespołów żywieniowych, administracji ochrony zdrowia i dysponentów funduszy na opiekę medyczną.
Autorzy mają świadomość, że nie wszystkie możliwe sytuacje kliniczne zostały opisane w tym dokumencie. Zainteresowanych rozszerzeniem wiedzy odsyłamy do szeroko dostępnej literatury przedmiotu. Autorzy będą wdzięczni za przesyłanie uwag, jakie nasuną się praktykom studiującym tę pozycję. Staną się one przedmiotem dyskusji w trakcie konferencji naukowych między autorami a środowiskiem naukowym. Przewidujemy kolejne rewizje tego dokumentu, w oparciu o postęp wiedzy medycznej, wynik dyskusji na temat uwag nadchodzących od praktyków i świadczeniodawców, rozwoju technologii medycznych dotyczących mieszanin odżywczych, farmakożywienia i sprzętu oraz zmieniającej się grupy chorych.